Boards

Boards

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 71

Van hoog naar laag sorteren

Welke verschillende types windsurfboard zijn er en waar moet ik op letten als ik een windsurfplank wil kopen?

Als je als beginnende windsurfer een board wil kopen kan het zomaar zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Als gevorderde heb je meestal wel een idee in welke discipline je een plank zoekt maar kan het binnen die discipline lastig zijn het juiste board te kiezen. We raden je dan ook aan om altijd contact met ons op te nemen voor advies. Middels een aantal vragen proberen we dan gezamenlijk helder te krijgen welk board het beste bij jouw wensen past. Hieronder staat een korte beschrijving van de verschillende categorieen waarin we de boards die we verkopen hebben ingedeeld. Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees dan ons artikel: Hoe kies je de juiste windsurfplank.

Beginners

Dat is duidelijk. Als beginnende windsurfer kun je het beste een board met een zwaard of een middenvin kiezen. Met deze planken kun je bij iedere(met name lage) windkracht varen en ze hebben voldoende volume om een persoon te dragen. Met de huidige beginnersboards kun je alle kneepjes van het windsurfen onder de knie krijgen. Veel beginnersplanken worden in combinatie met een (kinder)tuigage als complete set aangeboden. Dit is een relatief goedkope manier om met het windsurfen kennis te maken. Met de huidige beginnersboards kun je, zodra je zonder middenvin of zwaard vaart, ook het planeren, gijpen en het varen in de voetbanden goed leren. De meeste beginnersboards zijn gemaakt van een zogenaamde epoxysandwich; dit materiaal heeft een goede verhouding tussen gewicht en sterkte. De laatste jaren zijn er ook opblaasbare beginnersboards op de markt. Deze planken hebben het voordeel dat ze makkelijk te transporteren zijn en ze voldoen prima om het surfen te leren. Bijkomend voordeel is dat deze boards vaak ook als SUP - Stand-Up-Paddle - gebruikt kunnen worden. Beginnersboards zijn altijd goed tweedehands te verkopen; het aanbod is gering en er is veel vraag.

Freeride

Veruit de grootste groep windsurfers vaart op een freerideboard. Dit is de meest toegankelijke discipline binnen het windsurfen. Freerideboards hebben meestal een volume tussen 105 en 165 liter, hebben geen zwaard of middenvin en hebben tegenwoordig een aanzienlijke breedte. Deze breedte speelt een grote rol bij het aanplaneren. Met een geringe wind planeren deze boards al aardig en zodoende hebben ze een groot inzetbereik en kun je er vaak het water mee op. Door de licht gebogen vin zijn deze boards makkelijk te gijpen. Doordat de planken relatief kort zijn kun je met een groot volume toch lang doorvaren. Meestal loont het dan wel om een kleiner zeil op te tuigen en een kleinere vin te gebruiken. Veel Freerideboards zijn in verschillende bouwwijzes te verkrijgen; epoxysandwich, wood en carbon. De prijzen van deze materialen lopen ver uiteen van circa € 1.200,= tot ongeveer € 2.800,=. Soms loont het om een freerideboard in een complete set te kopen maar let goed op of de combinatie ook geschikt is voor jouw specifieke wensen. Voordat je online een board koopt raden we je aan altijd eerst contact op te nemen met de webwinkel voor advies op maat.

Freerace

Dit is het snellere zusje van het freerideboard. Kort gezegd: deze boards zijn wat sneller rechtdoor en moeilijker te gijpen. Uiteraard kun je dit ook wat genuanceerder uitleggen want binnen de Freeraceboards is het ene board iets sneller dan het andere en zo gijpt het ene board ook iets makkelijker dan het andere. Freeraceboards lijken qua outline op freerideplanken maar hebben wat minder buiging en een iets scherpere rail. Tevens worden ze met een rechte vin gevaren die bij weinig wind meer lift geeft en meer controle geeft bij hogere snelheden. De bouwwijzes van freeraceboards is meestal wood en carbon. Een categorie boards die de afgelopen jaren sterk toeneemt binnen de freeraceboards is het lightwind board. Dit is een board met extreem goede aanplaneer-eigenschappen en vaak met een volume van 150+ liter.

Slalom

Slalomboards zijn de snelste boards op de markt. Gemaakt voor wedstrijden of voor de veeleisende recreatieve windsurfer. Deze boards zijn vaak de exacte kopie van de boards waarmee in de World Cup wordt gevaren. Snel en niet zo wendbaar; een gijp moet echt met kracht ingezet worden. Meestal worden deze boards in wood- en carbonuitvoering op de markt gebracht. Wedstrijdsurfers en speedsurfers zijn de doelgroepen voor dit soort boards. Tevens varen nagenoeg alle GPS-surfers ook op slalomboards. Bij veel merken wisselen de slalomboards niet per modeljaar maar wordt er continue aan de boards ontwikkeld. Op het moment dat er dan een wezenlijke verbetering doorgevoerd kan worden, komt er een nieuw model op de markt. Salomboards worden in principe altijd met full-camberzeilen gevaren om de snelheid zo optimaal mogelijk te krijgen. De perfecte, liefst custom, vin maakt het geheel af. In deze categorie speelt de keuze van de juiste vin een essentiele rol.

Foiling

De nieuwste ontwikkeling in de zeil- en surfsport is het foilen. Met een hydrofoil onder het windsurfboard kun je met weinig wind toch varen met een kleiner zeil. Kortom: het mes snijdt aan twee kanten, er zijn meer vaarbare dagen met minder verschillende zeilmaten. Vanaf modeljaar 2018 komen er veel boards op de markt die uitgerust zijn met een vinbox voor een hydrofoil. De foilboards verschillen enorm in prijs afhankelijk van de gebruikte materialen en de soort vinbox die gebruikt is. Foil en board worden in principe altijd apart gekocht; er zijn weinig complete sets. Bij de boards zijn het voornamelijk freerideboards die geschikt zijn gemaakt voor het foilen. De foils bestaan in carbon, G10 en aluminium en varieren in prijs van circa € 800,00 tot ongeveer € 2500,00. Het varen met een foil vraagt in het begin wat geduld maar is binnen een paar keer varen wel onder de knie te krijgen.

Crossover

Een board waarmee je makkelijk op zee als wel op binnenwater mee kunt varen. Een board waarmee je lekker heen en weer kunt varen als wel in de golven mee kunt varen. De naam zegt het al; crossover. Vaak zijn het alleskunners voor heel veel plezier op het water. Dat is tevens de handicap van dit soort boards; ze blinken in geen van de disciplines echt uit. Dat betekent niet dat dit geen populaire categorie boards is. Voor veel mensen is het juist leuk om bijvoorbeeld in Nederland altijd op binnenwater te varen maar in Spanje bijvoorbeeld in de Baai van Rosas op zee te varen en daar zijn de Crossover boards prima geschikt voor. Makkelijk sturend, snel en zeker niet saai. De volumes liggen over het algemeen iets lager dan bij de freerideboards, tussen 90 en 135 liter. Ze kunnen in de kleinere maten met wavezeilen en in de grotere maten met freeridezeilen gevaren worden.

Freestyle

Een heel select gezelschap; de freestylers. Deze boards zijn er op gemaakt om snel aan te planeren, een bepaalde(niet te hoge) snelheid te behalen en dan vooral veel wendbaarheid te geven. Makkelijk sliden door de volumineuze achterkant van het board in combinatie met een zeer kleine vin. De meeste merken hebben freestyle boards in drie maten beschikbaar rond de 90, 100 en 110 liter. De surfer maakt zijn keuze afhankelijk van zijn of haar lichaamsgewicht. Te verkrijgen in wood en carbon waarbij carbon voor de meeste riders de voorkeur heeft.

FreeWave

Universele waveboards die enorm geschikt zijn voor de noordeuropese golven. Deze boards planeren makkelijk aan en geven een goed vaargevoel in kleinere golven. Ze zijn ook goed te gebruiken voor zeer extreme omstandigheden op het binnenwater. Het beste te varen in combinatie met een powerwave zeil voor optimale druk. Deze boards hebben zeer gelijkmatige volumeverdeling zodat ze heel evenwichtig varen. Zeer wendbaar maar wel voorspelbaar en altijd onder controle. Voor veel surfers is het tegenwoordig mogelijk om met 1 freewave board alle omstandigheden aan te kunnen. De vuistregel is om dan het board te kiezen met het volume wat het dichtst boven iemands gewicht ligt. Bijvoorbeeld iemand van 90 kg. koopt een 94 liter freewaveboard. Doordat de boards extreem kort zijn is het inzetbereik aanzienlijk groter geworden.

Wave

Dit is de meest extreme manier van surfen in de golven. Zowel in de noordzeegolven als op de Canarische Eilanden als in Kaapstad. Met deze boards kun je in meest extreme golven terecht. Daar zijn ze voor gemaakt; sterk, wendbaar, licht in gewicht. De waveboards kennen verschillende vinconfiguraties: single fin, thruster en quad. Veel boards hebben de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende vinconfiguraties. De constructies waarin de waveboards verschijnen zijn wood en carbon. Ieder merk geeft daar weer een eigen invulling aan maar over het algemeen zijn het sterk gebouwde boards. In combinatie met een drie-, vier- of vijflatten wavezeil komen deze boards het best tot hun recht.