Hoe kies ik een windsurfzeil uit en welke soorten zeilen zijn er?
Wanneer je honderden windsurfzeilen op een rij hebt, dan is het moeilijk om het juiste windsurfzeil uit te kiezen. Daarom helpen we je daar graag bij. Door het stellen van een aantal vragen achterhalen we snel welk zeil het best bij jouw wensen past. Om teleurstellingen te voorkomen, vragen we je ook bij een online bestelling om toch vooraf even contact op te nemen. Tenzij je natuurlijk perfect weet welk zeil je wilt hebben; bestellen maar dan! Om alvast wat handreikingen te geven over de categorieën windsurfzeilen die we verkopen, zullen we hieronder per discipline een korte omschrijving geven.
Een windsurfzeil voor beginners
Dit zijn zeilen die makkelijk varen. Ze zijn niet te bol maar wel met een goede voortstuwing zodat je goed vooruitkomt. Deze windsurfzeilen zijn eenvoudig op te tuigen zodat je snel het water op kunt. Veel beginnerszeilen worden in combinatie met een mast en
giek geleverd. Op deze manier heb je een complete set zodat je niets mist. Belangrijk bij het kiezen van een zeil is de juiste maat. Zeker voor een beginner maakt de gekozen windsurfzeilgrootte vaak het verschil tussen succes of frustratie. Met name voor beginnende kinderen is het van belang dat er snel stappen gezet kunnen worden. Kies dus het juiste zeil; niet te klein, zodat er wel een beetje druk opgebouwd wordt om vooruit te komen maar zeker ook niet te groot zodat het te zwaar wordt! Uiteraard geldt dit ook voor volwassenen. Kindertuigages worden altijd compleet geleverd zodat ze, als de kinderen eruit gegroeid zijn, ook weer als complete set doorverkocht kunnen worden. Vaak loont het om te kijken of je
een gebruikte set of windsurfzeil te pakken kunt krijgen, maar ze zijn helaas schaars.
Een windsurfzeil voor freeride
Net als bij de windsurfboards is ook de groep
freeridezeilen erg groot. Deze zeilen kenmerken zich door goede prestaties gekoppeld aan gebruiksgemak - voor een grote groep surfers geschikt dus. In sommige gevallen loont het voor beginnende surfers om direct met een freeridezeil aan de gang te gaan. Als je denkt dat je snel leert dan kun je net zo goed direct met een freeridezeil beginnen. Let op: freeridezeilen zijn meestal wel wat duurder dan een beginnerszeil, maar uiteindelijk kan het toch goedkoper uitpakken omdat je een stap overslaat. Vaak zijn er goede aanbiedingen in complete freeridesets te verkrijgen. De meeste freeridezeilen zijn in een monofilm- en in een x-ply-versie te verkrijgen. Monofilm heeft het voordeel dat het heel licht en vormvast is. X-ply heeft het voordeel dat het steviger is maar het wel iets zwaarder. Freeridezeilen hebben geen cambers en hebben een smalle masthoes.
Een windsurfzeil voor freerace
Voor het grootste deel lijkt de snit van
de freerace zeilen op die van de freeride zeilen maar er is wel een verschil. Freeracezeilen hebben namelijk twee of drie cambers. Daardoor is de masthoes iets breder. De cambers geven het zeil een beter profiel met name in het hoge en lage windbereik. In het hoge windbereik zorgen de cambers er voor dat het zeil langer een optimaal profiel blijft behouden(het gaat minder snel killen). In het lage windbereik garanderen de cambers eerder een optimaal profiel omdat de wind niet eerst het profiel in het zeil moet blazen. Dit resulteert in een eerder aanspringend zeil. Kortom; het inzetbereik van een freeracezeil is iets groter dan het inzetbereik van een freeridezeil. Freeracezeilen zijn meestal uit monofilm gemaakt, maar er zijn ook merken die de freeracezeilen in x-ply maken voor meer duurzaamheid.
Een windsurfzeil voor een race
Racezeilen zijn gemaakt om op formula- of slalomboards te varen. Vijf of zes cambers is geen uitzondering voor racezeilen. Deze zijn zeer drukpuntstabiel en zijn voorzien van een brede masthoes. Nadeel is dat een racezeil moeilijk op te tuigen is en het vergt veel kunde om racezeilen goed te trimmen. Deze zeilen worden ook vaak met een trimmogelijkheid voor de uithaler op de giek gevaren. Gemaakt van licht monofilm zijn racezeilen niet duurzaam. Koop je racezeilen, dan moet je rekening houden met een aanzienlijke afschrijving in de eerste jaren. Veel mensen kopen een gebruikt racezeil vanwege de lage prijs. Let dan goed op de kwaliteit en let er vooral op welke mast en giek je nodig hebt voor het zeil. Anders wordt het alsnog een dure aangelegenheid.
Een windsurfzeil voor crossover
Net als bij de boards zijn crossover zeilen alleskunners. Ze overlappen met de freeridezeilen en vaak zijn de verschillen niet zo groot. Met name in de kleinere maten kan er iets meer wavegevoel in de zeilen zitten. De zeilen hebben 5 of 6 latten en zeker geen cambers. De zeilen kunnen zowel op zee gebruikt worden als op binnenwater. Ze varen heel makkelijk, zijn manoeuvreerbaar en geven veel druk. Crossover zeilen zijn niet heel erg snel maar kunnen goed meekomen. De typische maten van crossover zeilen liggen tussen 5 en 7 m
2.
Vraag ons om advies
Wij voorzien je graag van deskundig advies wanneer je een windsurfzeil gaat aanschaffen. De keuze is namelijk enorm! Neem een kijkje in ons assortiment en bestel jouw artikelen gewoon online. Plaats je bestelling voor 15.00 uur en wij proberen deze dezelfde dag nog te verzenden!