Aluminium gieken

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 22

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Hoe kies ik de juiste aluminium giek?

Een goede windsurfgiek uitkiezen is niet gemakkelijk. We proberen je met deze uitleg een zo goed mogelijk overzicht te geven zodat je de juiste keuze voor een giek kunt maken. Ten eerste bepaal je aan de hand van de zeilmaten waarvoor de giek geschikt moet zijn welke lengte de giek moet hebben. Zodra je de lengte bepaald hebt kun je naar andere kenmerken als diameter, kopstuk, grip, vorm en verstelsysteem gaan kijken. 

Lengte
In principe kun je alle gieken op de maximale lengte varen maar uiteraard heeft een giek de beste stijfheid als deze niet helemaal uitgeschoven is. Probeer dus altijd zovel mogelijk lengte 'over te houden'. De meest gebruikte giekmaat is ca. 160 - 210 cm. Hiertussen passen grofweg alle zeilen van 4.7 m2 tot en met 7.0 m2. Voor veel windsurfers is dat de meest gebruikte zeilenrange.

Diameter
De basisregel is: hoe dunner de buis hoe makkelijker de giek vasthoudt. Nu is dit natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van je handen; heb je erg grote handen dan kan een grotere diameter weer voordelen hebben. Er zijn ook zogenaamde 'tapered' gieken. Dit zijn gieken die op gedeelte waar je vasthoudt dun zijn en naar achteren toe dikker worden. Aangezien dit ten goede komt aan de stijfheid is dit vaak een prima combinatie. In het algemeen zijn kortere gieken dunner en heben langere gieken een grotere diameter. Tegenwoordig brengen veel merken ook een giek met het zogenaamde v-grip op de markt. Hierbij is de giekbuis als het ware druppelvormig gemaakt. Dit resulteert in een giek die prettig vasthoudt en die tevens heel stijf is. Een nadeel van de v-grip is dat het de giek iets zwaarder maakt.

Kopstuk
De verbinding met de mast is een hele belangrijke. Veel merken ontwikkelen een eigen kopstuk met allerlei unieke specificaties terwijl andere merken een standaardkopstuk van de fabrikant gebruiken. Omdat masten met een dunne diameter(RDM) steeds meer gebruikt worden, zijn veel giekkoppen voorzien van een rdm-adapter zodat ze direct op een rdm mast passen. Tevens hebben veel merken voor de kleinere giekmaten een rdm kopstuk beschikbaar. Het merendeel van de gieken is geschikt voor een sdm mast. De ene giekkop is iets stugger dan de andere; let daarop bij het aanschaffen van een giek. In principe gebruik je voor wave en freestyle een iets softere giek en voor freeride, freerace en slalom een directe giekkop. Uiteraard is dit ook een persoonlijke keuze.

Grip
Of de grip van je giek goed is weet je eigenlijk pas na een dagje intensief surfen. Gelukkig is het zo dat er eigenlijk geen slechte grip meer op de markt komt. De ene giekbekleding is wel iets zachter dan de andere en dit zie je met name terug in beschadigingen bij het optuigen. Let op dat grips met veel letters en tekeningen iets gevoeliger kunnen zijn voor loslaten. Hoe meer naden er in een grip zitten hoe groter de kans dat er iets loslaat. De meeste gieken hebben ook een handige indicatie voor de trapezelijnen. Zo kun je snel markeren hoe je lijnen moeten staan voor een bepaalde zeilmaat.

Vorm
Doordat het drukpunt in het zeil tegenwoordig erg dicht bij de mast zit is het met name bij kleine zeiltjes heel gebruikelijk dat je voorste hand net achter de mast zit.De 'new shape' gieken zorgen er dan voor dat je je pols toch gewoon recht kunt houden. Dit is minder vermoeiend. Voor langere gieken speelt dit minder een rol. Bij de langere gieken is het belangrijk dat ze eventueel een bredere achterkant hebben. Deze 'wide tail' zorgt er voor dat het zeil niet over de giek gaat hangen.

Verstelsysteem
Bijna alle gieken beschikken over een verstelsysteem met dubbele pin. Dit maakt de giek minder gevoelig voor torsie. De klemmen worden vaak trimlocks of giekclips genoemd. Vroeger werden ook de zogenaamde twistlocks gebruikt. Deze hebben we nog wel als sparepart op voorraad maar worden niet meer op nieuwe gieken gemonteerd. Hoewel er genoeg standaard giekclips zijn die door veel giekmerken gebruikt worden zijn er ook enkele zeer unieke trimlocks die maar op één merk passen.